25 Mayıs 2012 Cuma

Basic Design II final jürisinden...


Basic Design II final jürisi 22 Mayıs 2012 tarihinde gerçekleştirildi. Stüdyo kritiklerine ait görüntüler içeren 1. sınıf İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı öğrencisi Sühendan Eroğlu tarafından hazırlanan videoyu aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.
Jüriden fotoğraflar...

4 Mayıs 2012 Cuma

Mezunumuz Dilara Çakmak’ın başarısı…














İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü mezunumuz Dilara Çakmak (ITU EUTB 2008) tasarımcı olarak çalıştığı CMB Yatçılık firmasında (Antalya) ödüllü bir projeye imza attı. 47 metrelik “Mina” adlı yat, dünya yatçılık sektörünün en prestijli ödüllerinden “International Yacht Awards”ın 50m. altı yat konsept tasarımı ödülünün kazananı oldu. Mezunumuz Dilara Çakmak’ı ve CMB Yachts firmasını kutluyor, nice başarılı projelere imza atmalarını diliyoruz.
Özellikle iç tasarımında ve kulp, aydınlatma elemanı gibi ürün tasarımlarında emeği geçen Dilara proje sürecini ve yarışmayı anlatıyor:
“İngiltere'nin önde gelen iç mimarlık ve tasarım dergisi design et al tarafından desteklenen The International Yacht & Aviation Awards, üretilmiş ya da  henüz konsept tasarım aşamasında olan projeleri değerlendiriyor. Proje değerlendirmesinde ön elemeden sonra internet üzerinden oylama yapılıyor. Mina 47m ile yarışmaya katıldık.  Tasarımı ve projelendirmesi tersane bünyesinde yapıldı.
Tasarım hikayesi, aslında önceki tekne hem ilk teknemizdi hem tecrübe edindiğimiz. Sürekli kullanıcıyı düşündük, yeri geldi tekneyi biz de kullandık. Teknede böyle bir şansımız oluyor, deneme seyirleri sırasında siz de yaşıyorsunuz teknede. Aksam geç saatlere kadar mesailerde yaşıyorsunuz. Hep bir kullanıcı senaryomuz vardır ya, burada direkt kullanıcı odaklıyız. Styling olarak 'kalite'yi hissettirmek üzerine gittik. Bu gerçekten oyuncak ve çok lüks. Bazı talepler çok farklı olabiliyor ama ortak nokta lüks-kalite. Bunu vurgulamak için uluslararası lüks markaların bu sezon ürünlere yaklaşımlarını inceleyip çizgilerimizi oluşturduk. Yalın çizgilere, düşünülmüş detaylar ekledik. Mesela spotların tasarımı, kulpların tasarımı, tepsi tasarımı (bardaklara özel ebatlarda), ürün tasarımı… Custom-made gidebildiğimiz yere kadar gittik, bu kısım benim daha çok zevk aldığım ama zorlandığım -daha farklı ne olabilir diyerek- kısımdı.
Özellikle tekne tasarımı dünyasında "Türk" olarak var olmak gerçekten zor, çok önyargı var. Umarım bunu yenebiliriz sektör olarak ve daha büyük başarılara imzalar atılır.”
Ayrıntılı bilgi için bakınız: http://thedesignawards.co.uk/yachtandaviation/
Basın haberi için bakınız: http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/20458384.asp