18 Aralık 2011 Pazar

2013 International Design Alliance (IDA) Istanbul Kongresi için Arama Toplantısı İTÜ'de yapıldı


 

İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü, İstanbul’da 2013‘te evsahipiliğini üstleneceği International Design Alliance(IDA) Kongresi için Türk tasarımcıları bir günlük çalıştayda fikirlerini almak üzere bir araya getirdi.
İTÜ Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde 17 Aralık 2011 tarihinde düzenlenen toplantıya İstanbul ve İstanbul dışındaki illerden Endüstri Ürünleri Tasarımı, İçmimarlık ve Grafik tasarım disiplinlerini temsilen 100’e yakın tasarımcı, akademisyen ile STK ve sanayi kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Tasarım konusunda dünyanın en geniş katılımlı ve prestijli zirvesi olan IDA Kongresi’ni IDA’nın kuruluş felsefesine uygun olarak kurumlar ve disiplinler arası güç birliğini pekiştirerek gerçekleştirmeyi amaçlayan İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nün, 2013 IDA İstanbul Kongresi’nin altyapısının kurulmasında paydaşlarının fikirlerini almak üzere düzenlediği çalıştay, 3 disiplinin bir araya gelip çalışması adına önemli bir adımı oluşturdu. Farklı disiplinlerden tasarımcılardan oluşan her bir çalıştay grubunun tüm gün boyunca ortaya çıkardığı fikirler gün sonunda yapılan keyifli bir sunumlarla diğer gruplarla paylaşıldı.
2013 IDA İstanbul Kongresi Organizasyon Komitesi, benzer toplantılarla kongre teması olan “Design Dialects” başlığı altında farklı tasarım disiplinlerinin yarattığı çeşitlikten ilham alarak kongre altyapısını şeffaf ve katılımcı bir şekilde oluşturmayı planlıyor. Çalıştayda katılımcılar tarafından üretilen 100’ü aşkın fikir ve öneri 2013 IDA İstanbul Kongresi Organizasyon Komitesi tarafından değerlendirilerek Ocak ayında IDA’nın merkezinin bulunduğu Montreal’de düzenlenecek toplantıda IDA Yönetim Kurulu’na sunulacak.

17 Aralık 2011 Cumartesi

“Tasarımı Hayatın İçine Yerleştirmek” – İTÜ EÜTB Tasarım Toplantıları 12



İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü tarafından 1998'den bu yana düzenlenen "İTÜ Endüstriyel Tasarım Toplantıları" nın 12.si Finlandiya Büyükelçiliği'nin işbirliği ile 16 Aralık 2011 tarihinde yoğun bir katılımla İTÜ Taşkışla binasındaki 127 nolu salonda gerçekleştirildi. 'Tasarımı Hayatın İçine Yerleştirmek' (Embedding Design in Life) teması altında düzenlenen etkinlikte Bölüm Başkanı Prof.Dr. Alpay Er ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Orhan Hacıhasanoğlu'nun açılış konuşmalarının ardından İTÜ evsahipliğinde 2013'de gerçekleştirilecek olan 2013 International Design Alliance (IDA) Congress Istanbul: Design Dialects'in tanıtım filmi gösterildi. Prof. Dr. Özlem Er'in moderatörlüğünü yaptığı toplantıda sırasıyla Eero Holstila (Culminatum Innovation firması Yönetim Kurulu Başkanı) 2012 yılında Dünya Tasarım Başkenti (World Design Capital) olarak ilan edilen Helsinki'de tasarımın bölgesel kalkınmadaki rolünü önümüzdeki sene Helsinki'de düzenlenecek etkinlikler ışığında aktardığı konuşmasının ardından, Antti Pitkanen, (S.E.O.S Design Firmasının Genel Müdürü) Tasarım Düşüncesi (Design Thinking) kavramını Finlandiya'da üniversite-sanayi işbirliği çalışmalarından örneklerle anlattı. Fulden Topaloglu and Özlem Er (İTÜ) ise Türk firmalarında tasarım yönetimi konusundaki çalışmayı dinleyicilerle paylaşırken, programın son katılımcısı Erjha Hirvi (Marimekko) Marimekko firmasının tasarım felsefesini anlattı ve kendi tasarımlarından örnekler verdi. Toplantı Finlandiya Büyükelçiliğince verilen kokteyl ile sona erdi. Toplantının bağlantılı etkinliği 'Marimekko' sergisi ise 15 Ocak 2012 tarihine kadar Milli Reasurans Sanat Galerisi'nde ziyaretçiler tarafından gezilebilecek.

26 Kasım 2011 Cumartesi

Coke&Design 2011

İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Öğrencileri Coca-Cola ve Markaları için Stand Tasarımları Yaptılar!
İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Coca Cola İçecek ile işbirliği içinde 2010-2011 bahar döneminde EUT 311E Product Design V, EUT 312E Product Design VI, EUT 411 Ürün Tasarımı VII alan öğrencilerle “yenilikçi, yaratıcı ve farklı içecek teşhir ve satış amaçlı stand tasarımı” konulu bir proje çalışması gerçekleştirmiştir. Öğrenciler arası bir yarışma olarak kurgulanan proje Doç. Dr. Seçil Şatır, Doç. Dr. Şebnem Timur Öğüt, Y.Doç. Dr. Çiğdem Kaya, Öğr.Gör. Dr. Demet Günal Ertaş, Araş.Gör. Sinan Ödekan, Araş.Gör. Özge Merzalı Çelikoğlu, Nil Telli ve Gürçağ Özler yönetiminde bir hoca grubu ve 44 öğrencinin katılımıyla 4 farklı kategoride yürütülmüştür. Proje yürütücüsü ekip tarafından temel amaç, “yeni bir alışveriş deneyiminin bir parçası olarak kurgulanacak, marka kimliği ve değerlerini yansıtacak, yapısal olarak sağlam, ergonomik ve kullanılabilir standlar ortaya koyabilmek” olarak belirlenmiştir. Her öğrenci projesini tanıtan pafta ve maketlerin yanı sıra 2 dakikalık tanıtım filmleri hazırlamıştır. Projeler önce proje yürütücüsü öğretim elemanları ve Coca-Cola Pazarlama elemanlarından oluşan bir jüri tarafından ön elemeye tabi tutulmuş, bu elemeyi geçen projeler Coca-Cola üst yönetimine sunulmuştur. Projelerden bazıları şirket tarafından ödüle değer bulunarak öğrencilere para ödülünün verilmesinin yanı sıra birincilik ödülü alan 3 projenin prototipleri üretilmiş ve 25.Kasım.2011’de Coca-Cola İçecek’in Ümraniye’deki merkezinde düzenlenen bir törenle şirket yönetimiyle paylaşılmıştır . Çok yakında çevrenizde Coca Cola ve markalarını içeren yeni standlar görürseniz şaşırmayın…

Coca-Cola ve Markaları için Stand Tasarımı Öğrenci Yarışması Kategorileri ve Kazananlar:
İç Mekan Kategorisi:İç mekanlar, yani alışveriş merkezleri veya zincir mağazalarda kullanıma yönelik, ABC1 and C2DE gelir gruplarına hitap edebilecek şekilde dönüşebilen, 2,5 lt Coca-Cola şişelerini alabilecek büyüklükte standların tasarlanması.
Birinci ve Büyük Ödülü kazanan: Ebru Konya
Mansiyon – Hilal Özdil
Dış Mekan Kategorisi: Dış mekanlar, yani bakkalar, büfeler veya plaj gibi yerlerde kullanılmak üzere hareket edebilen 2,5 lt veya 1,5lt Coca-Cola şişelerini alabilecek büyüklükte standların tasarlanması.
Birinci – Feyza Uğurlu
Mansiyon – Gizem Ünaler
Vizyon 2020 Kategorisi:
Birinci – Bahadır Çağatay Metin
Eco-Design Kategorisi: Birinci - Bilgenur Öztürk


29 Ekim 2011 Cumartesi

Prof.Dr. Alpay Er Icsid Yönetim Kurulu Üyeliğine Seçildi



İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi ve Bölüm Başkanı Prof.Dr. Alpay Er, İTÜ'nün de üyesi olduğu International Council of Societies of Industrial Design'ın (Icsid) Tayvan'ın başkenti Taipei'de 27-28 Ekim 2011 tarihlerinde gerçekleşen 27. Genel Kurulu'nda Yönetim Kurulu'na - Executive Board - seçildi. Icsid'in tarihinde Yönetim Kurulu'na Türkiye'den seçilen ilk üye olan Prof.Dr. Alpay Er, aynı zamanda International Design Alliance'ın (IDA) 2013 yılında İTÜ evsahipliğinde Istanbul'da gerçekleştirilecek kongresinin de Organizasyon Komite Başkanlığını yürütüyor. 1957 yılında Paris'te kurulan Icsid, endüstriyel tasarım alanında dünyanın en büyük uluslararası örgütü. Icsid bünyesinde 50'den fazla ülkeden 173 endüstriyel tasarım meslek birliği, tasarım okulları, şirketler ve tasarım politikaları konusunda çalışan yerel ve merkezi resmi kuruluşlar ile sivil toplum örgütleri yer alıyor.

28 Ekim 2011 Cuma

2013 IDA Istanbul Kongresi İTÜ tarafından Taipei'de Uluslararası Tasarım Dünyasına tanıtıldı


İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü'nün ev sahipliğinde Kasım 2013'te İstanbul'da düzenlenecek olan International Design Alliance (IDA) Kongresi'nin uluslararası lansmanı, Tayvan'ın başkenti Taipei'deki IDA Kongresi kapsamında gerçekleştirildi. Tayvan Ekonomi Bakanlığı tarafından düzenlenen 2011 IDA Kongresi'ni yarısı uluslararası katılımcı olmak üzere 3000'in üzerinde kişi izledi. Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm ve 2013 IDA İstanbul Kongresi Organizasyon Komitesi Başkanı Prof.Dr. Alpay Er, kongre kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, tarihsel zenginliği, kültürel çeşitliliği, dinamik ekonomisi ve genç nüfusuyla İstanbul'un tasarım ve diğer yaratıcı endüstriler için mükemmel bir lokasyon olduğunu belirterek tasarım sektörünün tüm bileşenlerini iletişim, paylaşım ve güç birliği için 2013'te İstanbul'da buluşmaya davet etti. Organizasyon Komitesi Başkan Yardımcısı Doç.Dr. Şebnem Timur Öğüt de kongre teması olan design dialects" ile ilgili bilgi verdi.

20 Ekim 2011 Perşembe

2013 IDA Congress Istanbul Uluslararası Tasarım Kongresi’nin ilk tanıtım toplantısı Feriye Lokantası’nda yapıldı



2013 IDA Congress Istanbul” Uluslararası Tasarım Kongresi’nin ilk tanıtım toplantısı Feriye Lokantası’nda yapıldı.
İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nün ev sahipliğinde gerçekleştirilecek “2013 IDA Congress Istanbul” Uluslararası Tasarım Kongresi’nin ilk tanıtım toplantısı Feriye Lokantası’nda yapıldı. Kongre, tasarımın fayda ve değer yaratma gücünü, toplumun tüm kesimleriyle küresel düzeyde paylaşmayı amaçlıyor.
İstanbul’un farkındalığının artırılması yönünde önemli bir adım olacağı düşünülen kongrenin toplantısına, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkanı ve 2013 IDA Kongresi İstanbul İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Alpay Er, Grafikerler Meslek Kuruluşu Yönetim Kurulu Başkanı Yeşim Demir, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu Yönetim Kurulu Başkanı Berna Dalaman ve İç Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Levent Demir ile çok sayıda davetli katıldı.
Uluslararası tasarım sektörünün en prestijli organizasyonu olarak nitelendirilen International Design Alliance (IDA) Kongresi, İTÜ ev sahipliğinde 2013 yılında İstanbul’da yapılacak ve bu vesileyle şehrin küresel bir tasarım başkenti olma vizyonuna yönelik önemli bir adım atılacak. Toplantıda konuşan Prof. Dr. Alpay Er, 13 ülke arasından seçilmelerinin gurur verici olduğunu belirterek “Uluslararası 3 tarasım birliğine üye olan İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nün ev sahipliğinde, 150 ülkeden 3000’den fazla tasarımcıyı İstanbul’da buluşturacağız. İstanbul’un tasarım potansiyelini uluslararası alanda tanıtma fırsatı bulacağız. İç Mimarlar, Endüstriyel Tasarımcılar ve Grafik Tasarımcılar’ın ortak hedefler için çalışacağı ilk ve önemli bir kongre olacak. İstanbul’u tasarım başkenti yapma konusunda önemli bir aşama olacak.” dedi.
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, 2013 IDA Kongresi’nin kusursuzca gerçekleştirilmesi ve İstanbul'un bir tasarım başkenti olması için İTÜ’nün üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu belirtti. Prof. Dr. Şahin, ‘‘Üniversitemiz bu anlamda daha ileriki adımlarda da söz sahibi olmak isteyen bir kurum olarak işbirliklerine de açıktır.’’ dedi.
Toplantıda, organizasyonun vizyonunu yansıtan tanıtım filminin ilk gösterimi de yapıldı. Film, önümüzdeki hafta bu yılın ev sahibi Tayvan’ın başkenti Taipei’de uluslararası tasarımcılarla paylaşılacak.

30 Mayıs 2011 Pazartesi

Çağlar ve Türker Olmuksa Doğal Çözümler Yarışması’nda 1 ve 2.’liği paylaştılar




Oluklu mukavva sektörünün lider şirketi Olmuksa’nın, tasarım eğitimi alan üniversite öğrencileri arasında düzenlediği yaş sebze-meyve ambalaj tasarım yarışmasında İTÜ EÜTB 4. sınıf öğrencileri Türker Acartürk ve Çağlar 1. ve 2. olarak ilk iki dereceyi aralarında paylaştılar. Her ikisini de bölümümüz adına gönülden tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.
Oluklu Mukavva ile Doğal Çözümler
Yarışmada dereceye giren tasarımlar, sebze ve meyvelerin tarladan sofraya kadar oluklu mukavva kutularla hijyen ve ekonomik olarak taşınmasının yanı sıra tüketicilerin ihtiyacını karşılayan çevreci porsiyon ambalaj çözümlerine de odaklanıyor. Yeni tasarımlar perakendecilere ürünlerini en iyi şekilde sergileme olanağı verirken tüketiciye de sağlıklı, doğal, çevre dostu oluklu mukavva ambalajla sebze ve meyvelerini evlerine kadar taşıma fırsatı veriyor.
“Oluklu Mukavva ile Doğal Çözümler” sloganıyla yola çıkılan proje ile öğrencilerden yaş sebze-meyve ürünleri için özgün ambalajlar tasarlamaları istendi. 13 üniversiteden 100’e yakın başvurunun gerçekleştiği yarışmanın ilk aşamasında tüm projelerin Seçici Kurul tarafından değerlendirildiği ön eleme yapıldı. Ön eleme sonucunda finale kalan öğrenciler, oluklu mukavva malzeme ile tasarımlarını uygulayabilecekleri Geliştirme Atölyesi’ne katıldılar. Geliştirme Atölyesi sonrasında Seçici Kurul tekrar bir araya gelerek final değerlendirmesini yaptı ve dereceye giren tasarımları belirledi.

16 Mayıs 2011 Pazartesi

İTÜ, British Council’ın “Yılın Genç Tasarım Girişimcisi Yarışması”nda Proje Ortağı

British Council, 2008 yılından bu yana uluslararası düzeyde organize ettigi Yılın Genç Tasarım Girişimcisi Yarışması’nın Türkiye ayağında bu yıl İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü ile işbirliği yapıyor.

Tasarım alanında faaliyet gösteren genç girişimciler, bu yıl üçüncüsü gerçekleşecek olan British Council’ın “Yılın Genç Girişimcisi" ödülü için yarışıyor. Kazananlar Britanya'da tüm dünyadan meslektaşları ile buluşacak ve Türkiye'yi Uluslararası Girişimci Yarışması’nda temsil edecek. Bu yıl İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) İstanbul Şubesi ortaklığıyla gerçekleşecek olan yarışmayı kazanan kişi Türkiye'de Yılın Genç Tasarım Girişimcisi unvanını kazanıp Eylül ayında diğer ülkelerin finalistleriyle beraber sektör turu kapsamında Londra Tasarım Fuarı'na katılacak ve uluslararası yarışmada Türkiye'yi temsil edecek. British Council tarafından desteklenen bu program kapsamında Türkiye finalisti Britanya'nın önde gelen uluslararası üne sahip tasarım sektörü çalışanlarıyla görüşüp, tanışma fırsatı bulacak.
Katılımcıların 17 Haziran 2011 tarihine kadar www.britishcouncil.org.tr sayfasında yarışmak istedikleri sektör ile ilgili ön koşulları okuyarak başvuru formunu doldurmaları gerekiyor. Adayların 21 – 40 yaş aralığında; tasarım alanında (Mimarlık: iç mimar ve peyzaj mimarları; ürün tasarımcıları / üreticiler: mobilya, endüstriyel ürünler - tasarım tanıtımı: konu ile ilgili sergi, etkinlik veya festival düzenleyenler - bu alanda pazarlama, iletişim, yayıncılık veya gazetecilik yapanlar) en az 3 yıllık iş tecrübesine sahip; girişimci ve Türkiye’de tasarım sektörünün gelişmesinde ticari ya da sosyal alanlarda yeteneklerini göstermiş; tasarım alanında Türkiye’de geleceğin liderlerinden olma potansiyeline sahip; kendini iyi derecede sözlü ve yazılı ifade edebilecek İngilizce bilgisine sahip olmaları beklenmektedir.
İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü kurulduğu 1993 yılından bu yana tasarımı girişimcilik ve inovasyonun asli bir unsuru olarak gören bir akademik anlayışla eğitim ve araştırma faaliyetleri gerçekleştiriyor. Bölüm başta İstanbul Sanayi Odası (İSO) olmak üzere, çok sayıda paydaş ile Türk sanayisinin rekabet gücünün tasarım yoluyla artırılması ve tasarımın toplumsal ve ekonomik fayda yaratmaya yönelik rolüne dair projeler yürütmektedir.
Genç Yaratıcı Girişimci programıyla ilgili daha fazla bilgi için:
arts.info@britishcouncil.org.tr 

17 Nisan 2011 Pazar

Uluslararası Tasarım Kongresi İTÜ’nün Ev Sahipliğinde Gerçekleştirilecek


Uluslararası Tasarım Birliği’nin 2013 Kongresi’nin İstanbul’da İTÜ’nün ev sahipliğinde gerçekleştirilmesi için Kanada’da anlaşma imzalandı.
International Design Alliance (IDA) 2013 kongresinin İstanbul’da gerçekleştirilmesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile IDA’yı oluşturan Uluslararası Endüstriyel Tasarım Dernekleri Konseyi (ICSID), Uluslararası Grafik Tasarım Dernekleri Konseyi (ICOGRADA) ve Uluslararası İç Mimarlar/Tasarımcılar Federasyonu (IFI) arasında IDA merkezinin bulunduğu Montreal, Kanada’da imzalanan anlaşma ile mutabakata bağlandı.
Anlaşmanın imza töreni, üç uluslararası kuruluşu temsilen bir araya gelen IDA İcra Kurulu üyelerinin ve İTÜ adına IDA 2013 İstanbul Kongresi İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Alpay Er’in katılımıyla gerçekleşti. Icsid Başkanı Dr. Mark Breitenberg (ABD), Icograda Başkanı Russell Kennedy (Avustralya), IFI Başkanı Shashi Caan (ABD)’nın yanı sıra, Icsid, Icograda ve IFI’nın 2011-2013 Dönem Başkanları Prof. Soon In Lee (Kore), Julia Leimei Chiu (Japonya) ve Joe Pettipas (Kanada) da anlaşmaya imza attı. Anlaşmanın imzalanmasıyla beraber İTÜ uluslararası alanda resmen kongre hazırlık çalışmalarına başladı.
IDA İcra Kurulunu temsilen Icsid Başkanı Dr. Mark Breitenberg imza töreninden sonra yaptığı açıklamada “IDA Kongreleri, IDA’yı oluşturan endüstriyel, grafik ve iç mekan tasarımı disiplinlerini bir arada tutan ve aynı zamanda birbirinden ayıran karşılıklı etkileşimi yansıtır. İstanbul, tasarım alanındaki zengin tarihi ve çeşitliliği ile bu karşılıklı etkileşimi 2013 IDA Kongresi için idealize eden bir şehirdir. IDA, tasarıma dayalı işbirliği konusunda ileride kesinlikle örnek oluşturacak bu etkinlik için İstanbul’daki organizasyonun farklı paydaşları ile beraber çalışacak olmaktan şimdiden büyük heyecan duymaktadır.” dedi.
2013 IDA Kongresine evsahipliği yapacak olan İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümünü temsilen Bölüm ve IDA 2013 İstanbul Kongresi İcra Kurulu Başkanı Prof.Dr.Alpay Er, “İstanbul tarihi, lokasyonu, kültürel ve iktisadi dinamizmi ve yaratıcı kapasitesi ile dünyanın tasarım başkentlerinden birisi olmayı hak ediyor. Tasarımı inovasyon sürecinin asli bir unsuru olarak gören ve uluslararası tasarım camiasının aktif bir üyesi olan İTÜ, IDA 2013 kongresini İstanbul’a getirerek hem kentin hem de Türkiye’nin tasarıma dair vizyonunu gerçekleştirme yolunda tarihi bir adım atmıştır.” dedi.
İmza töreninin ardından İTÜ evsahipliğinde, IDA İcra Kurulu üyeleri, Icsid ve IFI genel sekreterleri, Icograda genel müdürü ve IDA 2011 Taipei Kongresi’nin organizatörlüğünü üstlenen Tayvan Ekonomi Bakanlığı yetkililerinin de katıldığı bir davet verildi.
IDA Kongresi, tasarım meslek oluşumlarının kendilerini tek bir ses olarak ifade edebildikleri bir platformdur. IDA Kongrelerinin en önemli hedefi; IDA paydaşlarının mesleki disiplinleri arasındaki tasarım-bazlı işbirliğinin değerini, benzerliklerinin yanı sıra kendilerine özgü niteliklerini de vurgulayarak desteklemek ve diğer tüm paydaşlarla birlikte tasarım temelindeki işbirliklerinin değerini vurgulamak olarak ifade edilebilir.

IDA Kongresi Hakkında
IDA Kongreleri, tasarımcılarla tasarımcı olmayan paydaşlar arasında bir zirve niteliğinde gerçekleştirilen dünyadaki en büyük tasarım etkinliğidir. Kongrenin amacı dünyanın her yerinden gelen tasarımcıların sesini bir tema çerçevesinde duyurmak; siyaset, kültür ve iş dünyasının, bilim, teknoloji ile beşeri bilimlerin düşünür ve liderlerini bir araya getirerek IDA vizyonunu ve misyonunu ileriye taşımaktır.
IDA Kongresi, tasarım meslek oluşumlarının kendilerini tek bir ses olarak ifade edebildikleri bir platformdur. IDA Kongrelerinin hedefi; IDA paydaşlarının mesleki disiplinleri arasındaki tasarım-bazlı işbirliğinin değerini, benzerliklerinin yanı sıra kendilerine özgü niteliklerini de vurgulayarak desteklemek; diğer tüm paydaşlarla birlikte tasarım temelindeki işbirliklerinin değerini vurgulamak; Icsid, Icograda ve IFI üyeleri ile küresel kongre katılımcıları için keyifli ve eğitici bir deneyim sağlamak; IDA ortakları ve kongre paydaşları arasında etkileşimi desteklemek; IDA’yı tasarımın küresel sesi ve inovasyonun tetikleyicisi olarak konumlandırmak; evsahibi şehir, ülke ve bölgenin tasarıma yönelik inanç ve katkısını sergileyecek küresel bir platform oluşturmak; ve son olarak politik karar odaklarının, hükümetlerin dikkatlerini tasarımın önemine çekmek ve tasarımı etkin bir şekilde kullanmaları yönünde etkilemek olarak ifade edilebilir.

International Design Alliance: IDA (Uluslararası Tasarım Birliği) Hakkında
2005 yılında kurulan International Design Alliance: IDA (Uluslararası Tasarım Birliği), tasarımı temsil eden uluslararası kuruluşlar olan Icsid, Icograda ve IFI arasındaki stratejik bir girişimdir. IDA, tasarım ile ilgili mesleklerin ortak çıkarlarını savunan tüm disiplinlerin ortak sesi olarak faaliyet gösterir.
IDA Ortakları Hakkında
Icsid - The International Council of Societies of Industrial Design 
(Uluslararası Endüstriyel Tasarım Dernekleri Konseyi), Endüstri Ürünleri Tasarımı mesleğinin çıkarlarını koruyan ve geliştiren, kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. 1957 yılında kurulan Icsid, 50’yi aşkın ülkeden üyesiyle farklı görüşlerin uluslararası platformda ifade edilebilmesine olanak sağlayarak mesleğin ortak sesini yansıtacak şekilde faaliyet gösterir. Kuruluşundan bu yana Icsid, kendini endüstriyel tasarım topluluğunun tanınması, başarısı ve büyümesine adamış öğrenci ve profesyonellerden oluşan geniş kapsamlı ağını geliştirmeye devam etmektedir. Meslek örgütleri, tanıtıcı dernekler, eğitim kuruluşları, devlet kurum ve kuruluşları ile birlikte, endüstriyel tasarım eğitimini ve ilerlemesini ön planda tutarak, kapsamlı ve çeşitliliği öne çıkaran bir sistem geliştirilmiştir. www.Icsid.org
Icograda - International Council of Graphic Design Associations 
(Uluslararası Grafik Tasarım Dernekleri Konseyi), profesyonel iletişim tasarımına yönelik bir kuruluştur. 1963 yılında kurulan Konsey, grafik tasarımı, görsel iletişim, tasarım yönetimi, reklam, eğitim, araştırma ve basın konuları ile ilgilenen kuruluşların, gönüllülük esasına bağlı olarak bir araya geldiği bir oluşumdur. Icograda, iletişim tasarımcılarının, toplum ve ticarette üstlendikleri önemli görevi destekler ve tüm dünyadaki grafik tasarımcıları ve görsel iletişim tasarımcılarının sesini yansıtır. Konseyin vizyonu, misyonu ve ana değerleri, hem ‘yaratıcı olarak önderlik etmek’ ifadesinde yerini bulurken, hem de tasarımı pozitif değişim için kullanan üyelerinin çok yönlü faaliyetlerinde kendisini göstermektedir. www.icograda.org
IFI - International Federation of Interior Architects/Designers 
(Uluslararası İç Mimarlar/Tasarımcılar Federasyonu), profesyonel iç mimarlar/tasarımcıların küresel sesi ve yetkili kuruluşudur. İç mimari/tasarım kuruluşlarının tek uluslararası federasyon niteliğindeki kuruluşu olan IFI, dünya çapındaki eğitim, araştırma ve uygulamalarda, bilgi ve deneyimin paylaşıldığı ve geliştirildiği küresel bir forum olarak hareket eder. IFI, iç mekan tasarımlarının gücünü, etkisini ve bu tasarımların uygulanmasını ileri götürmek amacıyla uluslararası iç mimari/tasarım topluluğunu bir araya getirmek, küresel sosyal sorumluluğu geliştirmek ve mesleğin dünya çapındaki statüsünü artırmak üzere faaliyet gösterir. 1963 yılında, uluslararası profesyonel iç mimar/tasarımcı ağını genişletmek üzere kar amacı gütmeyen bir yapı olarak kurulan IFI’nın bünyesinde şu anda, faaliyet gösteren iç mimarlar/tasarımcıları toplu halde temsil eden her kıtadan üye dernekler, kuruluşlar ve okullar yer almaktadır. www.ifiworld.org
Daha fazla bilgi için:
İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü
Araş.Gör. Berrak Karaca Şalgamcıoğlu
Proje Yönetim Asistanı
T: +90 530 462 2892
E: bkaraca@itu.edu.tr

6 Nisan 2011 Çarşamba

İstanbul Tasarımı / Spagat / IDA 2013 Istanbul...


 
5 Nisan 2011 tarihinde ITU Taşkışla 109 no’lu salonda gerçekleşen “Istanbul Design / Tasarım Istanbul” adlı etkinlikte MARTa Herford Müzesi, Almanya’da 17 Aralık 2010 – 20 Şubat 2011 tarihleri arasında gerçekleşen Spagat: Istanbul Design / İstanbulTasarımı adlı serginin Küratörü Max Borka ilk konuşmacıydı. Şebnem Timur Ogüt’ün IDA’nın 2013’te İstanbul’da gerçekleşecek kongresinin teması Design Dialects’i tanıttığı konuşmasından sonra başlıklı panelde Max Borka, Alpay Er, Gökhan Karakuş and Özlem Yalım, Gülname Turan’ın moderatörlüğünde Understanding Design in Istanbul temasını tartıştılar.
Program
16.00 Welcoming remarks
16.05 Spagat: Istanbul Design / Istanbul Tasarımı*, Max Borka, Curator,
16.35 Design Dialects: IDA 2013 Istanbul Congress Theme, Şebnem Timur Ogüt, ITU
17.00 Panel Discussion: Understanding Design in Istanbul, Max Borka, Alpay Er, Gökhan Karakuş and Özlem Yalım
Moderator: Gülname Turan
Spagat Sergisi ile ilgili detaylı bilgi için:
http://www.jacquescharlier.be/2011/01/clartvision-spagat-design-istanbul-tasarimi/

17 Mart 2011 Perşembe

DESIS - Türkiye Başlangıç Toplantısı


DESIS (Sosyal İnovasyon ve Sürdürülebilirlik İçin Tasarım) Türkiye” Başlangıç Toplantısı 16 Mart 2011’de 127 no’lu salonda gerçekleşti.

Program:
09.30 Welcome Remarks
09.45-10.45 Vision of the DESIS Network* - DESIS-PERL (The Partnership for Education and Research about Responsible Living) Collaboration
Victoria W. Thoresen, PERL Project Manager
Coffee Break
11.00-11.40: Selected DESIS projects in Asia and Colombia
Andrea Mendoza (DESIS Colombia)
11.40-12.20: Vision of DESIS Türkiye, sample projects,
Özlem Er, Çiğdem Kaya (DESIS Türkiye)
Lunch Break
13:30 Idea Sharing with the Turkish participants on possible DESIS projects and setting a future perspective for DESIS Türkiye
16:00 End of Programme
DESIS Turkiye Koordinatörlüğü:
Prof.Dr. Özlem ER - ozlem.er@itu.edu.tr
Arş.Gör.Dr. Çiğdem KAYA - cigdem.kaya@itu.edu.tr
t. 0212 2951310 x 2245 f. 0212 2514895

*Türkiye’de tasarımcıların insiyatifiyle gerçekleştirilen sosyal sorumluluk, sürdürülebilirlik ve sosyal inovasyon projelerinin paylaşılması ve uluslararası DESIS Ağı’nın bir parçası olarak DESIS Türkiye yerel ağının oluşturulmasına yönelik başlangıç toplantısı DESIS, Politecnico di Milano merkezli, sürdürülebilir bir toplum için tasarımın nasıl kullanılabileceğini araştırmak ve yaymak üzere kurulmuş, okullar, firmalar ve kar amacı gütmeyen kurumlardan oluşan, amacı tasarımın sosyal ve sürdürülebilirlik için kullanılmasını desteklemek olan uluslararası bir ağdır. Bu ağ Prof. Ezio Manzini önderliğinde başlatılan “The Sustainable Everyday” projesinin (http://www.sustainable-everyday.net/) devamında geliştirilmiş ve tasarımın sürdürülebilir bir toplum vizyonunu destekleyen projelere katkısını örnek uygulamalar yaratarak geliştirmeyi amaçlamaktadır. Yakın zamanda Avustralya'da, Latin Amerika ve Hindistan'da DESIS'in yerel ağları kurulmuştur. Bu ağlar bulundukları coğrafyalarda sürdürülebilir bir topluma katkıda bulunabilecek yerel ve gündelik çözümleri inceler ve birbirine aktarır. Bu çözümlerin geliştirilmesinde tasarımın yapabileceği katkıyı araştırır. Eylül 2010'da Şanghay’da gerçekleştirilen Cumulus Konferansı sırasında DESIS Türkiye yapılanmasının İTÜ koordinasyonu ile kurulması kararlaştırılmış ve bu çerçevede DESIS Türkiye İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü'nün 14.1.2011 tarihli kararı ile kurulmuştur. DESIS şemsiyesi altında yapılan uluslararası çalışmalardan örnekleri aşağısaki linlerde bulabilirsiniz:
http://www.desis-network.org/
http://sustainable-everyday.net/cases/?page_id=108
http://www.sustainableeverydayexplorations.net/see/


1 Mart 2011 Salı

Mezunlarımızdan Seyman Çay'ın kurucu ortağı olduğu MG Design'a bir ödül de Design Preis 2011’den!


MG Design tasarım bürosu ortaklarından bölümümüz mezunu Seyman Çay, ortağı Melih Gürleyik ile birlikte 'Alman Tasarım Ödülleri 2011- Deutscher Design Preis 2011’de 'Trigon' yapı laser ürünü ile silver ödül aldı. 'Trigon Yapı Laser’ ; genel ürün konsepti, üretim kalitesi, ergonomi, tasarım kalitesi, fonksiyonellik ve inovasyon alanlarında üstünlük göstererek bu ödülü almaya hak kazandı. Daha önce 'Red Dot 2010' ve 'Design Turkey 2010' ödüllerini de alan 'Trigon' bu başarılarından dolayı Haziran 2010'da Alman Teknoloji ve Ekonomi Bakanlığı'nı tarafından ödüle aday gösterilmişti.
Seyman Çay ve MG Design'ı çok tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz...
Ayrıntılı bilgi için
www.mg-design.org
http://www.german-design-council.de/en/german-design-award/design-award-2010/winner.html

Design Preis Deutschland 2011 - Alman Tasarım Ödülleri
Alman Ekonomi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilki 1969 yılında ‘Federal Prize for Good Form’ adı ile; 2006 yılından itibaren ise ‘Design Award of the Federal Republic of Germany’ ismi ile düzenlenen organizasyon, ürün ve iletişim tasarımı olarak iki kategoride yapılıyor. Alman Federal Bakanlıkları ve Senatörleri ile Federal Ekonomi ve Teknoloji bakanlığı tarafından, daha önce uluslararası yarışmalarda ödüllendirilen tasarımlar arasından belirlenen adaylar, yine bakanlığın oluşturduğu uzmanlardan oluşan jüri tarafından ergonomi, fonksiyonellik, kullanım kolaylığı, genel ürün konsepti, tasarım kalitesi, inovasyon, markaya kattığı değer, ürün grafiği ve semantiği, çevre duyarlılığı, güvenlik, üretim tekniği ve kalitesi kriterlerine göre değerlendiriliyor. Elemelerin zorluğundan dolayı ‘Ödüllerin Ödülü’ olarak nitelenen yarışmaya 2011 yılında 1500 üzerinde ürün aday gösterildi. Ürün tasarımı dalında 25 ve iletişim tasarımı dalında 24 ürünün ödüle layık görüldüğü organizasyonda şimdiye kadar Porsche, BMW, Mercedes, Audi, Siemens, gibi dünya çapında markalar ödüllendirildiler.

16 Şubat 2011 Çarşamba

Cansu Akarsu'dan “INDEX: DESIGN CHALLENGE 2010”da çifte başarı!!

ITU Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü 4. sınıf öğrencisi Cansu Akarsu, iki projesi ile birden “INDEX: DESIGN CHALLENGE 2010” yarışmasının finalistleri arasına girdi. Halen Korean Advanced Institute of Technology (KAIST)'de değişim öğrencisi olan Cansu Akarsu, padBack ve Eun Jung Lee ile birlikte geliştirdiği Soap Shish isimli projeleriyle 7 finalist proje arasına girmeye hak kazandı ve bu başarısı özel mansiyon ile ödüllendirildi. 
Cansu'yu yürekten tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz... 
INDEX: DESIGN CHALLENGE 2010 hakkında bilgi için: 
http://designtoimprovelife.dk/designchallenge/about.php 
Finalist ve kazanan projeler hakkında bilgi için: 
http://designtoimprovelife.dk/designchallenge/finalists.php 
http://index.createsend5.com/t/ViewEmail/r/5B6DF6142D37345E/E75823263A3AAA93C9C291422E3DE149 

padBack – Cansu Akarsu, Korea Advanced Institute of Science and Technology (KR), Istanbul Technical University (TR) 

padBACK is a sanitary protection method for rural areas in Africa. The aim of the project is to ensure that girls do not drop out of school due to stigmatization of their menstrual cycle. The padBack is a self-maintaining system and the pads are made of papyrus and biodegradable non-woven fabric. The Jury felt the designer constructed ‘very well thought opportunities for local procurement and distribution and job creation for papyrus farmers, jobs for production workers and health for women’ and the design focuses on a ‘whole system and not only on a product to a very important and stigmatized issue’. 



Soap Shish - Cansu Akarsu and Eun Jung Lee, Korea Advanced Institute of Science and Technology (KR), Istanbul Technical University (TR)



The Soap Shish is inspired by an abacus and uses the colorful and slippery features of soap and thereby attracting kids to play with it, whilst at the same time clean their hands. It aims to provide hygiene to schools at all times, preventing the soap bars from being removed or melted. The Jury praised the designer for ‘an interesting design that solves a problem while involving the local community in the soap production process.’