26 Aralık 2009 Cumartesi

İTÜ EÜTB 2010 yeni yıl partisinde...





İTÜ EÜTB yeni yılı 26 Aralıkta 217C'de düzenlenen partiyle karşıladı. Gülname Turan ve Özge Çelikoğlu'nun organize ettiği, Ayhan Enşici'nin DJ'lik yaptığı partide fakülte öğretim üyeleri, öğrenciler, idari personel ve misafirler keyifli zaman geçirdi.
İTÜ EÜTB Bölümü olarak herkesin yeni yılını en içten dileklerimizle kutlarız...

8 Aralık 2009 Salı

HDK'nın İTÜ Ziyareti











Göteborg Üniversitesi (İsveç) HDK - Högskolan för Design och Konsthantverk (School of Design and Crafts) mensubu bir grup eğitimci 7 Aralık 2009 tarihinde İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümüne bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret kapsamında 127 Nolu salonda gerçekleştirilen toplantıda EÜTB Bölüm Başkanı Prof.Dr. Alpay Er önce İTÜ ve EÜT Bölümünü tanıtan bir sunum yaptı, bu sunumun ardından Theo Ågren HDK'nın tasarım lisans programlarını, Henning Eklund "Business & Design" ve Johnny Friberg Child Culture and Design yüksek lisans programlarını tanıttı. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği toplantı sonrasında, 20'ye yakın HDK'lı tasarım eğitmenine bölüm ve Taşkışla binası tanıtıldı.

31 Ekim 2009 Cumartesi

Endüstriyel Tasarım Akademik Konseyi (ETAK) İTÜ'de Toplandı

Türkiye ve KKTC'deki endüstriyel tasarım bölümlerinin başkanlarından oluşan ve ilk toplantısını Mayıs 2006'da yapan, Endüstriyel Tasarım Akademik Konseyi (ETAK) 2009 yılının ikinci toplantısını İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü ev sahipliğinde gerçekleştirdi. 12 Bölümün Bölüm Başkanı, 3 Bölümün ise Bölüm Başkan Yardımcısı veya diğer öğretim elemanları aracılığıyla temsil edildiği toplantı 10 Ekim 2009 tarihinde İTÜ Vakıf Tesisleri Ayazağa Salonunda gerçekleşti. Toplam 15 Bölümün temsil edildiği toplantı bugüne kadarki en geniş katılımlı ETAK toplantısı oldu. Toplantıda, İTÜ'ye ek olarak, Anadolu, Arel, Bahçeşehir, Doğu Akdeniz, Doğuş, Gazi, Haliç, Işık, İzmir Ekonomi, Kadir Has, Marmara, Mimar Sinan, Ortadoğu Teknik ve Yeditepe üniversiteleri temsil edildi.
İTÜ dönem başkanlığında gerçekleşen toplantının sabah bölümü İTÜ EÜTB Bölüm Başkanı Prof.Dr. Alpay Er ve İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Orhan Hacıhasanoğlu'nun açılış konuşmalarıyla başladı. Daha sonra, toplantıya davetli olarak katılan Mimarlık Fakülteleri Dekanlar Konseyi (MİDEKON) Dönem Başkanı Prof.Dr. Zekai Görgülü bir konuşma yaptı. ETAK üyelerinin sorularını da yanıtlayan Prof.Görgülü MİDEKON ve ETAK arasında kurumsal bir ilişkinin kurulması yönünde çaba gösterilmesi yönündeki görüşlerini ETAK üyeleriyle paylaştı. Sabah oturumunun geri kalan kısmında Kalite Değerlendirme ve Akreditasyon konusunda Türkiye'deki mevcut örnekler (MİAK ve MÜDEK) sırasıyla Prof.Dr. Orhan Hacıhasanoğlu ve Refik Üreyen ile Prof.Dr. Ayşe Erzan tarafından sunulup tartışılırken, toplantının öğleden sonraki kısmında 2009 yılının MSGSÜ'ndeki ilk toplantısında kurulan komisyonların çalışmaları sunuldu ve tartışıldı. Toplantının son kısmında ise, İTÜ'de düzenlenen 4. Ulusal Tasarım Kongresi paralelinde İTÜTASK'ın davetiyle 7 farklı üniversiteden öğrencilerin katılımıyla 3. kez gerçekleşen Ulusal Öğrenci Kurultayı temsilcileri yaptıkları çalışmanın somuçlarını ETAK ile paylaştılar. İTÜ Dönem başkanlığı içinde bir ara çalışma toplantısının yapılması karara bağlanırken, 2010 yılının ilk ETAK dönem toplantısının İEÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü ev sahipliğinde İzmir'de gerçekleşmesi kararlaştırıldı.

9 Temmuz 2009 Perşembe

Koray'ın IMMIB başarıları

Araş.Gör. Koray Gelmez ekip arkadaşlarıyla birlikte IMMIB Yarışmalarında iki ödül birden kazandı. Kendisini tebrik ediyor başarılarının devamını diliyoruz.
Altüst - Koray Gelmez, Ahmet Bekteş, İrem Çelik
İmmib 2009 Endüstriyel Tasarım Yarışmaları Elektrik-Elektronik Küçük Ev Eşyaları Profesyonel Kategorisi 1.'lik Ödülü
Türk mutfağının önemli lezzetlerini evde yapma imkanı veren ‘altüst’ birbirini tamamlayan iki lezzeti aynı anda tek bir üründe yapma fırsatı sunmaktadır. Kullanıcı üst parçada yufka, lavaş pişirirken veya ısıtırken, alt taraftaki iç haznede istediği iç karışımı hazırlayabilmektedir. Böylece kullanıcı evde, dışardaki kadar lezzetli dürümleri pratik, temiz ve ucuz bir şekilde yapabilmektedir. Arkadan pivotlu olan alt ve üst kısımlar, kullanıcıya 2 parçaya da rahat müdahale şansı vermektedir. Ürünün alt ve üst kısım için özelleşen 2 adet aksesuarı bulunmaktadır. Bunlardan biri evreş denilen üst kısımdaki yufkayı çevirmeye yardımcı olan parçadır. Diğeri ise alt haznedeki yiyecekleri karıştırmaya yarayan uzun saplı kaşıktır. Kullanıcı arkadaki pivot kısmın üst tarafında ürünün aksesuarlarını saklayabilmektedir.
 
Tagg - Koray Gelmez, Ahmet Bekteş, İrem Çelik
İmmib 2009 Endüstriyel Tasarım Yarışmaları Plastik Ev ve Mutfak Eşyaları Profesyonel Kategorisi Basın Özel Ödülü
Herkes için hayatın gittikçe karışık ve yoğun olması, hatırlanıp yapılacak bir sürü uğraş olması “tagg”in çıkış noktasını oluşturuyor. “Tagg” hayat kurtarmayıp, kolaylaştırmaya çalışan ve renklendiren ürünlerden. Standart kalınlığa sahip olan çekmece ve dolap kapakları için düşünülmüştür. Tek tek ambalajında satılan ürün, mutfakta sık kullanılan dolap ve çekmeceleri etiketlemeye yoneliktir. Üzerinde kesilmiş ikonlar sayesinde çekmece ve dolapların içi hakkında ipucu vererek mutfağı renklendirmektedir. Ürün hem yoğun çalışanlar için neyin nerde olduğu konusunda fikir verirken hem de mutfağı kullanan farklı kişiler (eşiniz, yardımcınız) için ortak bir dil oluşturmaktadır. Aslında en önemli özelliği çekmeceleri ve dolapları kapatırken çarpıp kenarlarının zedelenmesini önlemesidir.

3 Temmuz 2009 Cuma

ITU-ISO Bitirme projesinden üretime geçenler..




2007-2008 eğitim ve öğretim yılı Bahar dönemi İTÜ - İSO "KOBİ'ler için Endüstriyel Tasarım" Bitirme Projesi kapsamında çalıştığımız firmalardan biri olan Çıray Çelik, Merve Devecioğlu'nun "4'lü Tencere Seti' projesini üretime geçirdi. Endüstriyel tasarım tescili Merve'nin adına alınan ürünlerin satma yetkisi Karaca firmasına ait. Ürünler yakın zamanda Karaca mağazalarında satışa sunuldu.
Mezunumuz Merve Devecioğlu'nu (ITU'08) tebrik ediyoruz.
İTÜ - İSO "KOBİ'ler için Endüstriyel Tasarım" Bitirme Projesi hakkında bilgi almak için lütfen tıklayınız.

27 Haziran 2009 Cumartesi

Beach&Pool yarışması sonuçlandı

Bölümümüz öğrencilerinden Doğanberk Demir, The Design Institution tarafından düzenlenen profesyonel ve öğrenci katılımına açık Beach&Pool yarışmasında "Bubble" isimli projesiyle mansiyon ödülü kazandı.
Plaj, deniz kenarı, yüzme havuzu ortamlarında kullanılabilecek mobilya ve aksesuar tasarımına yönelik olan yarışmaya katılan tüm projeleri, kazananları ve jüri yorumlarını incelemek için lütfen tıklayınız.

Doğanberk'in projesi Bubble ve açıklaması:
"Contemporary Furniture Design dersinin ilk teslimi The Design Institution tarafından düzenlenen Beach & Pool yarışmasına yönelikti. Yarışmada su ve çevresinde kullanılacak ürünler isteniyordu. Öncelikle şişme mobilyaları araştırdım daha sonra deniz üzerinde kullanılacak bir ürün tasarlamaya karar verdim. Bu ürünü olabildiğince yalın tutmaya çalıştım. Tasarımı kullanım alanı nedeniyle gece ve gündüz olarak ele aldım ve gündüz oturma elemanı olarak kullanılan ürünün gece aydınlatmaya dönüşmesine karar verdim. Tasarım ortaya çıktıktan sonraki kısa sürede ürünün detaylandırılması ve sunum hazırlanılmasının birlikte yürüdüğünü söyleyebilirim."

Proje için jüri yorumları:
Jeannette Altherr: "Beautiful, allows fun and compositions... ".
Constantin Wortmann: "Simple, nice, well working…".
Helen Kontouris: "A nice idea to have singular pods so that multiple people can use them even if they are not acquainted. Also nice edition of the illumination at night".
Jeff Miller: "Practical bubble light".
Harry & Camila: "Fascinating, especially at night, as a goal to reach".
Kendisini tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz.

8. Teknoloji Kongresi ve Ödülleri

İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkanı Prof.Dr. Alpay Er, TÜSİAD, TÜBİTAK ve TTGV tarafından organize edilen 8. Teknoloji Ödülleri ve Kongresi'nde davetli konuşmacı olarak "Tasarım, Teknoloji ve İnovasyon" başlıklı bir sunum yaptı.
25 Haziran 2009 tarihinde Sabancı Center'da yapılan kongre ve ödül töreni programı için lütfen görsellerin üzerine tıklayınız..

25 Haziran 2009 Perşembe

2008 / 2009 Mezuniyet Töreni


23 Haziran 2009 günü, 2008-2009 eğitim ve öğretim yılı lisans mezunlarımızın diploma töreni önce Taşkışla'da ve arkasından İTÜ Maslak kampüsünde gerçekleşti.
 
 
 
 
2009 sınıfımızı tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz.

Altınbilezik: AB Sosyal Sorumluluk Projesi

İstanbul Teknik Üniversitesi, Bahçelievler Belediyesi liderliğinde yürütülen ve Türkiye İş Kurumu, Aktif İstihdam Tedbirleri-II Programı kapsamında hibe almaya hak kazanan “Altın Bilezik” projesinde ortak olarak yer almaktadır.
Bahçelievler’de yaşayan işsiz bayanların Kuyumculuk ve Takı Tasarımı alanında mesleki beceri kazanmasını ve istihdam edilmesini amaçlayan Altın Bilezik projesi, Bahçelievler Belediyesi Kariyer Merkezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi ve Kuyumcukent işbirliğiyle gerçekleştirilmektedir.
Bir yıl sürecek proje kapsamında Bahçelievler’de yaşayan, en az lise mezunu ve işsiz 120 bayana Kuyumculuk ve Takı Tasarımı eğitimleri verilecektir. Kuyumculuk ve Takı Tasarımı eğitimleri ile staj uygulamasını tamamlayan katılımcılardan 15 kişi Girişimcilik eğitimi alacaktır. Eğitimler; İstanbul Teknik Üniversitesi ve İstanbul Aydın Üniversitesi’nde akademisyenler tarafından verilecektir. Mesleki eğitimlerin ardından tüm katılımcılara kuyum firmalarında staj imkanı sağlanacaktır. Eğitim ve stajını tamamlayan katılımcıların istihdamı için Kariyer Merkezi, Kuyumcukent ile işbirliği içerisinde çalışacaktır. Girişimcilik eğitimini tamamlayan kursiyerler, sektörde öncü kuyum firmalarından mentor desteği alacaklardır. Kariyer Merkezi, kendi işini kurmak isteyen bayanlara iş kurma ve teşvikler konusunda danışmanlık sağlayacaktır.
Proje ile katılımcılara Ücretsiz Mesleki Eğitim, Staj İmkanı, Bireysel Danışmanlık ve İstihdam Fırsatı sunulacaktır. Ayrıca katılımcılara programa devam ettikleri sürece günlük 7€ harcırah ödenecektir.
Üç ayrı dönem halinde gerçekleştirilecek eğitimler için başvurular Bahçelievler Belediyesi Kariyer Merkezi’ne yapılmaktadır. Proje sonunda 120 bayanın meslek edinmesi ve istihdam konusunda desteklenmesi planlanmaktadır.
İlk dönem Takı Tasarımı eğitimlerini 20 katılımcı ile Mayıs ayı sonunda tamamlayan üniversitemizde ikinci dönem eğitimler yeni katılımcılarla devam etmektedir.

19 Haziran 2009 Cuma

Fluid ve Shelf, Skylife dergisinde

Türk Hava Yolları Skylife dergisinin Haziran 2009 tarihli sayısı sayfa 113'te yayınlanan Bürotime firmasının ilanı, Ertunç Öner ve Umut Sevinç'in tasarımlarından oluşuyor.
2007/2008 Bahar Yarıyılı EUT 312 Ürün Tasarımı VI dersi kapsamında çalışılan “Büyük ölçekli mekânlarda bekleme fonksiyonuna hizmet edecek, tek başına kullanıldığında ya da birbirine eklendiğinde farklı ölçülerde oturma imkânı verecek modüler bekleme ünitesi tasarımı” konusu dahilinde tasarlanan Fluid ve Shelf ürünleri, Köln Orgatec Ofis Mobilyaları Fuarı’nda da sergilenmişti.
Öğrencilerimiz Umut Sevinç ve Ertunç Öner’i tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.
Fluid ve Shelf hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

31 Mayıs 2009 Pazar

“BIOXCIN Ambalaj Tasarım Yarışması” proje sergisi ve ödül töreni

 
 
BIOXCIN Şampuan’ın yeni şişesi için İTÜ Mimarlık Fakültesi Endüstri Tasarımı Bölümü öğrencileri arasında yapılan yarışmanın sonuçları belli oldu. Yarışmada ilk üçe giren İlteriş İlbasan, Cansu Akarsu ve Pelin Kenez, 30 Nisan 2009 tarihinde İTÜ Taşkışla Kampüsü’nde yapılan törenle ödüllerini aldı.
İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü ile B’IOTA Laboratuvarları’nın ortaklaşa düzenlediği “BIOXCIN Ambalaj Tasarım Yarışması”, 30 Nisan 2009 tarihinde Taşkışla Kampüsü’nde yapılan ödül töreni ile sonuçlandı. 27 Nisan- 4 Mayıs tarihleri arasında devam eden serginin yanı sıra yarışmada dereceye giren tasarımların açıklandığı ödül töreninde, birinciliği elde eden İlteriş İlbasan, ikinci Cansu Akarsu ve üçüncü Pelin Kenez’e plaketleri verilirken; diğer 8 öğrenciye ise başarı belgeleri sunuldu. Dereceye girenler ayrıca 5 bin, 3 bin ve bin 500 TL.’lik para ödüllerinin sahibi oldu.
EUT 211E ve EUT 212 dersleri kapsamında sekiz haftalık program dâhilinde tamamlanan “BIOXCIN Ambalaj Tasarım Yarışması”na İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nden 38 lisans ve yüksek lisans öğrencisi katıldı. Proje sürecinin başında öğrencilere “saç dökülmesi, BIOXCIN ürünleri, ürünün hedef kitlesi, pazarlama stratejileri ve satış ortamı olan eczaneler” hakkında bilgiler verildi. Şampuan ambalajı üretim teknikleri konusunda inceleme yapmak üzere üretim tesisi ziyaretine katılan öğrencilere, Makine Mühendisi Ercan Gündüz tarafından “plastik enjeksiyon üretim yönetimi” konulu bir de seminer verildi. Böylelikle tasarım aşaması için üretim mühendislerine sorularını yöneltme ve bilgi toplama fırsatı bulan öğrenciler, üç boyutlu form araştırmalarını da sonlandırmalarının ardından hazırladıkları şişe tasarımlarını, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Seçil Şatır, Öğretim Görevlisi Dr. Hümanur Bağlı, Öğretim Görevlisi Ece Arıburun, Araştırma Görevlisi Ayhan Enşici, Araştırma Görevlisi Ceyda Vatan Özgen, Araştırma Görevlisi Turgut Çırpanlı ile B’IOTA Laboratuvarları’ndan Pazarlama Direktörü Azmi Arslan, BIOXCIN Ürün Müdürü Hakan Ünsal, Satınalma Müdürü Ersin Demir ve Satınalma Sorumlusu Gürkan Kuleş’den oluşan final jürisinin beğenisine sundu. Jüri üyelerinin ara değerlendirmeleri sonucunda sekizinci haftada ilk 11, sonrasında ise ilk 3 belirlendi.
B’IOTA Laboratuvarları Genel Müdürü Cihat Dündar, ödül töreni sırasında yaptığı konuşmada gençleri üretmeye ve yaratmaya yönelten bu ve bu tarz üniversite-özel sektör işbirliklerinin son derece faydalı olduğuna inandıklarını belirtirken, bu işbirlikleri önünde ciddi bürokratik ve idari engeller olduğunu, ancak İTÜ ile bunların hiçbirinin yaşanmadığını kaydetti ve üniversite yetkililerine teşekkür etti. Ambalajın kozmetik sektöründe farklılaşmayı sağlayan ve rekabete etki eden bir unsur olduğuna dikkat çeken Dündar, bu yarışmanın kendileri için bir başlangıç olduğunu, B’IOTA Laboratuvarları’nın diğer ürünleri için de yeni ambalaj tasarımları düşündüklerini ve üniversite işbirliğine devam edeceklerini belirtti. Öğrencilerin tasarımlarını çok beğendiğini belirten Dündar, çok yakında yeni şişesiyle yurtdışına açılacak olan Bioxcin’in şişe tasarımını bir Türk öğrencinin yapmış olmasından gurur duyduğunu sözlerine ekledi.