29 Haziran 2012 Cuma

2011 / 2012 Bahar Mezuniyet Töreni


2011 / 2012 Bahar Mezuniyet Töreni 29 Haziran Cuma günü sabah Taşkışla’da, akşam ise Ayazağa’da gerçekleşti. Tüm mezunlarımızı tebrik ediyor, yollarının açık olmasını diliyoruz...

14 Haziran 2012 Perşembe

İTÜ’de bir ilk: Fakülte düzeyinde disiplinlerarası “Yat Tasarımı” dersi

Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü ile Mimarlık Fakültesi, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü ortak işbirliği içinde geliştirilen EUT 453E kodlu “Basic Principles of Yacht Design” lisans seçmeli dersi 2011-2012 eğitim ve öğretim yılı güz dönemi itibariyle açıldı.
Kontenjanı Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü ve Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğrencilerine eşit olarak açılan derste, her iki bölümün öğrencilerinin birlikte motoryat, katamaran, gezi teknesi gibi yat tasarımı projeleri geliştirmeleri hedeflendi. Taşkışla’da gerçekleşen derslerde yat tasarımının genel ilkeleri, teknik ve tasarım detayları iki bölümün öğretim elemanları tarafından aktarıldı. Dönem sonunda grup projelerini birlikte sunan mühendislik ve tasarım öğrencileri yat tasarımına bütünsel bir bakış açısı kazandıklarını belirttiler.
EUT 453E kodlu “Basic Principles of Yacht Design” dersi Y.Doç.Dr. Şebnem Helvacıoğlu (İTÜ GEMB), Öğr.Gör.Dr. Ece Arıburun Kırca (İTÜ EÜTB) ve misafir öğr. görevlisi Bilgen Manzakoğlu tarafından yürütülmektedir.
Fakülte düzeyinde açılan ilk disiplinlerarası “Basic Principles of Yacht Design” seçmeli dersinin öğrencilere ve sektöre faydalı olmasını diliyor, olası diğer disiplinlerarası işbirlikleri için model teşkil etmesini umuyoruz.
2012 eğitim ve öğretim yılı bahar dönemi final projesi örneği ve sınıftan görünüm



8 Haziran 2012 Cuma

Anadolu Isuzu ortaklığında yürütülen Bitirme Projesi jürisinden

Bahar dönemi ‘EUT 492 Bitirme Projesi’ dersinde Anadolu Isuzu Otomotiv A.Ş. ortaklığı ile 2030’un Konsept Toplu Taşıma Aracı Tasarımı projesi yürütüldü. Projede öğrenciler ‘tamamen yeni bir çizgi ile insan odaklı tasarımı temel eksen olarak kabul ederek toplumun bütün kesimlerinin araçtan maksimum faydayı elde ettiği ve toplumun refah düzeyini arttıran, doğal kaynakları az tüketerek ürünün yaşam döngüsü içinde ve sonunda doğaya zarar vermeyen bir otobüs’ tasarlamayı amaçladılar.
Proje yürütücüleri Y.Doç.Dr. Gülname Turan, Öğr.Gör. Mehmet Erkök ve araştırma görevlileri Elif Küçüksayraç ve Ali Gökkurt’un yanı sıra Anadolu Isuzu ARGE Müdürü Cengizhan Bilgin ve İTÜ EÜTB mezunları olan tasarım ekibi Görkem Erdoğan ve Sadık Gelirli proje sürecine katılarak destek verdiler.







7 Haziran 2012 Perşembe

Paşabahçe ortaklığıyla yürütülen 'Industrial Product Design II' jürisinden










Bahar dönemi  EUT 214E Industrial Product Design II dersinde Paşabahçe firması ortaklığı ile ‘Glass-made Container Design’ projesi yürütüldü. Öğrencilerin su, soda, süt, yoğurt ve yüksek alkollü içecekler kategorilerinden iki tanesini seçerek cam ambalajlar tasarladığı proje sürecine  proje yürütücülerinin yanı sıra Paşabahçe’de tasarımcı olarak çalışan İTÜ EÜTB mezunu Gökhan Toraman ve İTÜ EÜTB eski öğretim üyesi Oya Akman destek verdi. Paşabahçe Tasarım Müdürü Tamer Öztürk’ün de katılımıyla proje sunumları 5 Haziran’da Taşkışla’da yapıldı. Projeler 28 Haziran'da İş Kuleleri'nde Paşabahçe yetkililerine sunuldu. 
Proje Yürütücüleri: Prof.Dr. Alpay Er, Y.Doç.Dr. Gülname Turan, Öğr.Gör.Dr. Demet Günal Ertaş, Araş.Gör.Dr. Ayhan Enşici, Araş.Gör. Elif Küçüksayraç, Araş.Gör. Özge Merzalı Çelikoğlu, Misafir Öğr.Gör. Seyman Çay (İTÜ EÜTB mezunu)